Oli üks Oliüks

15. september 2005

Meediakonverents

Tänane päev möödus Meediakonverentsil. Hariv, meeldiv, meelelahutuslik, mõtlemapanev. Edutainment (eesti keeli siis harilahutus?).

Päev algas Allan Martinsoniga, kes "vanale meediale" kena hauakiviperspektiivi püstitas. Seesama jutt, et kvaliteet ja kallis teostatavus versus valikuvõimalus, arvamuste mitmekesisus ning sõltumatus. "Arvuti taha istudes lülitad aju sisse, teleka ette istudes välja." Alternatiivmeedia ja amatöörajakirjandus. Telekava kui kaduv nähtus sest sa valid oma meediatarbimise aja ise. Näited, et kallid, vanad ja usaldusväärsed lennufirmad ei oleks ealeski ette näinud, et neid ootab allakäik kuna turule tulevad odavlennufirmad, kes ei paku ei süüa ega isegi prügitoose istme käepidemes sest nende tühjendaminegi oleks lisaraha nõudev liigutus. Sellel foonil oli suurepärane ühe kuulaja küsimus, et kas härra Martinson tõesti eelistaks sõita odavlennufirma alusega, millel puudub sõidugraafik ning mida juhivad amatöörpiloodid.

Järgnev esineja pakkus suurt huvi ka meie julgeolekuorganitele. Ukraina infoteoreetik Georgi Potšepsov, kes rääkis virtuaalse ja reaalse loogika vahelistest suhetest ning esimese ärakasutamisest poliitilistes skeemides. Ettekanne oli huvitav aga tohutu aksent võttis poole kuulamiselamusest.

Arvid Singhal Indiast esines ettekandega edutainmentist. Ennelõunase ettekande vedas ta suurepäraselt läbi imelise esinemisoskuse ja värvikate näidetega Ladina-Ameerika seebiooperite varal (Simplemente Maria).

Ilmselt kõige akadeemilisem ettekanne pärines Marju Lauristinilt tema tuntud headuses. Ettekande ümberjutustamisest ma parema meelega hoiduks, kuna tegemist oli nii faktide- ja uuringutepõhise teemaga, et see ilma faktideta ei anna efekti. Vast vaid niipalju, et analüüs käsitles ühiskonna jätkusuutlikust ning meedia rolli selle kujundamises.

No ja Raul Rebane, keda päeva moderaator Ilmar Raag tutvustas kui parimat lugudejutustajat keda temal au tunda on. Ma küll ei tea päris täpselt kogu Ilmari tutvusringkonda aga kaldun sellegipoolest nõustuma. Publikut valdab Rebane igal juhul suurepäraselt. Ja kulinaariahõnguline ettekanne infotoidu kalorsusest tõestas üsna elavalt Big Maci võidukäiku eesti meedias.

Kõige suurema emotsionaalse laengu andis aga BBC korrespondent Allan Little. Rindemeedia. Bagdad, Kuveit, Lahesõda. Insights. Meedia sõjastrateegiana. Emotsioonid seal ümber. Objektiivsus ja hinnangud. Don't be first, be right. Imeilus.

Kahjuks jäi viimane ettekanne keelebarjääri taha. Prantslastega meil ikka ei vea. Tõlge oli pehmeltöeldes jube. Seega eelistasin poole esituse pealt välja hiilida.

Järeldusi ei tee. Mõtteid jätkub. Ning teen kõik endast sõltuva, et vähemalt paremate ettekannete audioriba ka netis kättesaadav oleks.